Csecsemőkori ultrahang vizsgálatok

Komplex koponya, szív, has és csípő ultrahangos szűrővizsgálata

Komplex koponya, szív, has és csípő ultrahangos szűrővizsgálat csecsemőknek

Ami kor végre megszületik a várva várt kisbaba, az első alapos gyermekorvo­si vizsgálatra a születés utáni pár napban már sor kerül. Ha minden rendben van, akkor a következő kiemelt jelentőségű esedékes vizsgálat az ultrahangos szűrővizsgálat.

Egy negatív korai ultrahangos szűrővizsgálat után a szülők megnyugodhat­nak, hogy pici babájukkal minden rendben van. Ritka esetben – szervi eltérések, vagy még tünetmentes betegségek felderítésével – tehát a korai diagnosztizálással, a szűrés segítséget nyújt abban, hogy szükség esetén mihamarabb elkezdődhessen az újszülött hatékony kezelése.

A szűréssel igen korai csecsemőkorban olyan fejlődési rendellenességeket, elváltozásokat lehet kimutatni, melyek még nem okoznak tünetet, panaszt.

Így még a panaszok megjelenése előtt meg lehet kezdeni a kezelést, ha szükséges. Az ultrahangos vizsgálat fájdalommentes, nem terheli meg a csecsemő szervezetét, semmi mellékhatása nincs és bármikor meg lehet ismételni.

Milyen előnyei vannak a csecsemőkori ultrahangos vizsgálatnak?

A vizsgálatok segítségével időben észlelhetünk bizonyos veleszületett betegségeket, ezeket nyomon tudjuk követni és eldönteni a beavatkozás szükségességét. Az ultrahang nem egy ionizáló sugárzás, mint amilyen a röntgensugár, tehát semmilyen mellékhatása nincsen magának a vizsgálatnak, ezért többször is ismételhető, amennyiben szükség van rá.

Fájdalmas lehet a vizsgálat a csecsemő számára?

A csecsemő ultrahangos vizsgálata nem okoz fájdalmat a csecsemőnek. Hogy könnyebben menjen a vizsgálat, és ne sírjon a kisbaba, javasoljuk, hogy a vizsgálat előtt etessék meg a babát.

Hány éves korban kell elvégezni az ultrahang vizsgálatot?

Az ideális életkor a szűrővizsgálathoz 6-8 hetes korban van.

Előzetes időpont egyeztetés szükséges?

Ezeket az ultrahangos szűrővizsgálatokat előzetes bejelentkezés alapján végezzük. A vizsgálatokat egyetlen konzultáció során végezzük el. Időpont egyeztetést telefonon keresztül, online, e-mailben vagy személyesen a klinika székhelyén lehet kérni.

Hányszor kell eljönnünk ultrahangra?

Csak egyszer, minden ultrahangos vizsgálat és konzultáció egy látogatás alatt történik.

Mikor kapom meg az eredményeket?

Az eredményeket a vizsgálat után azonnal megkapja a szülő, és ha problé­mák merülnek fel, ezeket azonnal megbeszélik a vizsgálatot végző orvossal.

Kérdése van?

Keressen minket elérhetőségeink egyikén.